Fotohandel Delfshaven
Fotohandel Delfshaven
Home Cameras Film Rentals Visit My account Cart Inkoop
New Arrivals Film Rentals Cart Inkoop Home

Beschikbaarheid van Filmrolletjes

kodak gold 120 film

De populariteit van analoge fotografie is de afgelopen jaren flink gestegen. Tijdens de corona pandemie gingen mensen massaal op zoek naar een nieuwe hobby, of vonden ze tijdens het opruimen van de zolder hun oude analoge camera terug. De vraag voor camera’s kunnen wij door onze kanalen en grote voorraad vaak wel bedienen, maar het fotorolletje is tegenwoordig de grote uitdaging…

Wij spraken met een van onze vaste leveranciers en leggen in dit artikel kort uit waarom de rolletjes momenteel zo moeilijk te vinden zijn.

Corona?

De wereld is momenteel nog aan het herstellen van de gevolgen die Corona met zich mee bracht. De kosten van sommige materialen en vooral transport werden daardoor tijdelijk beïnvloed en dit leek effect te hebben op de beschikbaarheid van de filmrollen. Echter klopt deze theorie volgens ons contactpersoon bij de groothandel toch niet helemaal. Het is juist de fabrikant die de geweldig grote aanvraag momenteel simpelweg niet kan bijbenen.

Neem bijvoorbeeld Kodak. Haar grootste fabriek heeft momenteel nog maar enkele actieve productielijnen. Dit in tegenstelling tot een jaar of 10 geleden, toen was het nog een veelvoud. Maar toen film plaats maakte voor de digitale fotocamera zijn er veel fabrikanten gestopt of minder gaan produceren. Kodak ging zelfs bijna failliet in 2012. Ook zij hadden niet verwacht dat er weer zo’n mega lift in populariteit voor het analoge filmrolletje zou komen. Kodak maar ook Fujifilm kan de groeiende vraag dus momenteel maar amper bijbenen en dat komt dus door de beperkte en eerder afgeschaalde productiemiddelen.

Kodak Gold, Ultramax en Colorplus. Fomapan 200

Waarom is film tegenwoordig zo duur?

Dit is een klassiek voorbeeld van ‘vraag en aanbod’. Als een product minder goed beschikbaar is gaat de prijs vaak omhoog. Op internet zie je de meest absurd hoge vraagprijzen voor film voorbij komen. Sommige populaire rolletjes zoals de Kodak Gold of de Fujifilm Superia worden voor 3-5x zoveel geadverteerd als voorgaande jaren. En er zijn helaas ook bedrijven en personen actief die alle film proberen op te kopen om er zo een slaatje uit te slaan. 20+ euro voor een rolletje Kodak ColorPlus? op amazon.nl is het te vinden… Waanzin en ons inziens een grote schande. De lol en toekomst van de analoge fotografie wordt daarmee geschaad.

Omdat wij van Fotohandel Delfshaven analoge fotografie voor iedereen toegankelijk willen houden doen wij daar dus niet aan mee.

Filmrolletjes verkopen wij als een service artikel naast onze analoge camera’s. In onze winkel in Delft hebben we de Enorme collectie vintage camera’s ook een leuke voorraad kleuren en zwart/wit films beschikbaar. We houden de prijzen schappelijk en leuk voor iedereen zodat fotograferen met een rolletje ook op lange termijn aantrekkelijk blijft. Maar om excessen te voorkomen zijn we momenteel wel genoodzaakt om voor enkele films een limiet per klant te hanteren. Zo bieden we iedereen een eerlijke kans en prijs voor een voorraadje film.

Helaas krijgen wij, en zelfs de groothandel, niet van te voren te horen hoeveel rolletjes er naar ons onderweg zijn. Sommige films staan reeds lange tijd en in grote getalen in bestelling maar er wordt slechts mondjesmaat in kleine hoeveelheden geleverd. Volg ons op Instagram voor de laatste aankondigingen over onze voorraad filmrolletjes en weet direct wanneer we weer een partij ontvangen hebben.

Voorbeeld: op grote online websites wordt een de Kodak Gold 200 soms wel voor €24,95 per rolletje verkocht. Bij ons kost deze in de winkel nog een schappelijke €9,00.

Fotohandel Delfshaven in het nieuws op de NOS

Onlangs kwam er een cameraploeg van de NOS langs om samen met ons een item te maken over analoge fotografie en de beschikbaarheid van film. Onderstaande de korte video die de NOS heeft gemaakt voor het 8 uur journaal van 20 november 2022. Het hele artikel kan je hier terug lezen.

Fotohandel Delfshaven @NOS


Het wordt beter!

Gelukkig heeft werelds grootste filmfabrikant Kodak onlangs aangekondigd dat er honderden nieuwe medewerkers zijn aangenomen. De nieuwe medewerkers zullen worden ingezet om de productie op film te gaan opschalen, 24/7 zal er worden geproduceerd.
Laten we hopen dat we snel weer de aantallen kunnen verwachten die nodig zijn om iedereen te kunnen laten genieten van deze prachtige hobby! We merken overigens al dat 120 film voor middenformaat camera’s al wat beter beschikbaar is.

Vind hier ons actuele aanbod van fotorolletjes en analoge camera’s.

Thom is the store manager here at Fotohandel Delfshaven. He runs the day to day operation and will help you find the best camera or lens for you!

All author posts