Fotohandel Delfshaven
Fotohandel Delfshaven
Home Cameras Film Rentals Visit My account Cart Inkoop
New Arrivals Film Rentals Cart Inkoop Home

Een bijzondere camera collectie

Een verzamelaar contacteerde ons enige weken geleden voor een reparatieverzoek van een Russische Kiev-4 camera. Deze meetzoeker camera is helaas niet zo waardevol dus konden we enkel reparatie aanbevelen indien het toestel sentimentele waarde had. Echter na een gezellig telefoongesprek bleek dat er nog wel wat meer toestellen aanwezig waren en dat hij eigenlijk een beetje wilde opruimen. De omvang en waarde waren nog niet geheel duidelijk maar nadat we wat overzichtsfoto’s hadden ontvangen bleek al snel dat dit een bijzondere collectie betrof. Groots van omvang en van kwaliteit, een prachtige toevoeging voor onze winkelcollectie. Een bezoek aan huis was voor de volgende week besproken.

Bijzonder van omvang en inhoud

Dit betrof zeker geen verzameling met enkel maar Russische kopieën maar een uiterst smaakvolle collectie met volop rariteiten. Zeer ruim van omvang en over de jaren zorgvuldig samengesteld.
Alle grote merken waren ruimschoots vertegenwoordigd. Zo troffen we zo’n 30 Leica camera’s aan waaronder de Leica M2/M3/M4/M6. Maar ook schroefdraad modellen, soms in bijzondere uitvoering.
Een belangrijk deel bestond ook uit Canon Rangefinders. Enkelen zelfs met de 0.95 / 50mm lens. Ook de Nikon S2 en Contax IIa, ware klassiekers.
Er zaten ook grote hoeveelheden spiegelreflex camera’s tussen w.o. zo’n beetje het gehele assortiment Minolta en ook enkele bijzondere objecten van Robot en Rollei. Medium format Hasselblad en de tegenwoordig immens populaire Mamiya m645. Een gehele kamer goed gevuld, een collectie om van te watertanden.

De taxatie

Maarten, onze taxateur, had de gehele middag nodig om de apparatuur steekproefsgewijs op staat en werking te kunnen beoordelen. Gelukkig heeft hij vele jaren ervaring met het taxeren van grote collecties en door systematisch te werk te gaan kan hij relatief snel een prijsvoorstel voorleggen. De apparatuur had lang stil gestaan en was wat vies geworden door het accumuleren van vele jaren stof. Maar daar kijkt hij doorheen omdat mechanische apparatuur vrijwel altijd weer in volle glorie valt te herstellen. Gelukkig was het een droge en lichte ruimte zodat zich geen schimmels in de lenzen hebben kunnen ontwikkelen. Aan het einde van de middag kon Maarten het voorstel voorleggen en het voldeed gelukkig ruimschoots aan de verwachtingen. Wel wilde meneer nog zijn Kiev-4 bewaren en natuurlijk ook een echte Leica ter herinnering. We hebben de toestellen voor hem van een grote beurt voorzien.

De grote schoonmaak

De apparatuur was de laatste jaren niet meer aangeraakt en helaas doet stilstand niet veel goeds aan mechanische camera’s. Vele van de sluiters lopen te langzaam af en her en der mag een en ander opnieuw worden afgesteld. De komende weken zijn we volop bezig met sorteren, testen en schoonmaken van deze uitzonderlijke collectie. Vele toestellen hebben een CLA nodig, Voor het onderhoud werken we tegenwoordig samen met Alan van Amsterdam Camera repairs. De komende tijd kunt u dus weer prachtige gerestaureerde occasions in onze winkel verwachten.

Heeft u ook iets te verkopen?

Heeft u zelf ook wat te verkopen? Natuurlijk hebben niet alle verzamelingen een dergelijke omvang maar bijzondere vintage camera’s zijn altijd interessant voor ons om in te kopen. U bent van harte welkom de fotoapparatuur bij ons in de winkel te tonen voor een vrijblijvende taxatie.

Maarten is de Oprichter van Fotohandel Delfshaven en MK Optics. Hij draagt zorg voor de inkoop en probeert af en toe een stukje te schrijven voor dit blog.

All author posts